2020-09-04 11:11:14• hírek • Szatmár.ro

Iskolatáskát kap a Rákóczi Szövetségtől a megye minden magyar előkészítős diákja

Mintegy 900 iskolatáskát oszt szét az elkövetkező napokban és hetekben a Rákóczi Szövetség a megye azon előkészítős diákjai számára, akik magyar tagozaton kezdik meg tanulmányaikat az idei esztendőben.

A Rákóczi Szövetség iskolatáska programja csütörtök délután a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban indult el. A jó minőségű, kifejezetten mutatós hátizsákokat az előkészítő osztályba induló diákok szülei vehették át a tanévkezdést megelőző szülői értekezletet követően.

Az iskolatáskák átadását megelőzően Póti Eduárd iskolaigazgató, a Rákóczi Szövetség megyei szervezetének gazdasági elnöke köszöntötte a jelenlévőket: a szülőket, Magyar Lóránd parlamenti képviselőt, Kereskényi Gábor polgármestert, valamint a Rákóczi Szövetség megyei szervezetének vezetőségét, Szejke Ottilia elnök, és Gnándt Zoltánt alelnök személyében. 


Ezt követően elmondta, hogy nagyon nagy eredmény az, hogy Szatmár megye az idei évben először tudott bekapcsolódni megyei szervezetén, és azok alszervezetein keresztül a Rákóczi Szövetség magyar iskolatámogató programjába, hiszen éppen ennek köszönhetően kaphat most megyeszerte közel 900 előkészítő osztályos diák egy-egy szép iskolatáskát, amennyiben magyar tagozaton kezdi meg tanulmányait. A tervek szerint ezeket az iskolatáskákat az elkövetkező másfél hétben minden olyan településen ki fogják osztani, ahol magyar előkészítő osztályok indulnak.

Ezt követően Szejke Ottilia a Rákóczi Szövetség megyei szervezetének elnöke szólt néhány szót magáról a Rákóczi Szövetségről, annak célkitűzéseiről, a Kárpát-medencében betöltött szerepéről, és néhány fontosnak mondható programjáról, melyek egyike éppen az iskolatáska program, melynek a Szatmár megyei magyar előkészítő osztályos diákok is részesei lehetnek. Ennek kapcsán elmondta azt is, ezekre az iskolatáskákra nem csak önmagukban, egy támogatásként érdemes tekinteni, hanem eszmei értéket is hordoznak, amit jól jelképez az a kis szöveg is, amelyet belenyomtattak ezekbe a táskákban.


Ez után Kereskényi Gábor polgármester szólt a jelenlévőkhöz, hiszen a Református Gimnázium az egyik olyan iskola a városban, melyért a polgármesteri hivatal vállal kezességet. 

A polgármester elsősorban megköszönte a jelenlévő szülőknek, hogy szabadságukkal élve, magyar osztályba íratták gyermekeiket, hozzájárulva ahhoz, hogy ezen a vidéken is megmaradjon közösségünk magyarnak.


A tanévkezdéssel kapcsolatban pedig elmondta, hogy az önkormányzat részéről minden feltétel adott, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között kezdődhessen el az új tanév. „Ami az önkormányzaton múlik mindent megteszünk, a tantermek és a közösségi terek fertőtlenítésétől kezdve, egészen a gyermekek biztonságára és a járványügyi szabályok betartására vonatkozóan, hogy biztonságban lehessen megszervezni ezt a tanévet. Innentől pedig minden más a minisztériumon múlik, milyen előírások és rendelkezések mellett fogják hagyni végrehajtani mindezt. Jelen pillanatban Szatmár megye az úgynevezett „zöld forgatókönyv” szerint, azaz a diákok részvételével kezdheti meg a tanévet.” – fogalmazott a polgármester.

Az iskolatáskák kiosztása tehát a Református Gimnáziumban vette kezdetét, viszont másfél-két héten belül a megye összes magyar tagozatos előkészítő osztályt kezdő diákjához el fogja juttatni a Rákóczi Szövetség.
























 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: